"Не се страхувайте дами, носете шапки", съветва Ирина Сардарева

"Не се страхувайте дами, носете шапки, изиграйте може би една, може би двадесет роли. В края на краищата животът е кратък, ако не го направим празник, а шапката - това е празник, той бързо минава", обясни майстор-шапкарят Ирина Сардарева пред БГНЕС. Тя сподели, че има клиентка със 160 нейни шапки.

 

Ирина Сардарева е сред изложителите в Панаира на занаятите в столицата, който се провежда пред Музея на София.

 

Днес вече са много малко са майсторите-шапкари в България. Ирина Сардарева споделя, че по началото няма шапкари, защото е много труден занаят, много скъп – калъпът например струва от 500 до 2000 евро.

 

В миналото обаче далеч не е било така - през 1946 г. в София има 18 ателиета само за дамски шапки, в Русе - 35, във Варна - 12. Но през тази година излиза закон за незаконно забогатяване, в който влизат депутати, банкери и... шапкари. "Оттогава шапката става социално зло, защото тя отбелязва социалното положение на един човек", посочва Сардарева. Пред нея дами са споделяли, че ако идеш на работа с шапка, могат да те уволнят.

 

Тя говори с любов за работата си и споделя, че от 1992 г., откогато започва да прави шапки, досега е на пазара и казва, че не може да се оплаче – има клиенти, разбира се продава и шапки в чужбина. Клиентите извън България са такива, които предпочитат шапки, направени за тях ръчно, а не от 10 лв., направени във фабрика.

 

Обикновено Ирина дава 5-дневен работен срок на клиент, който дойде при нея за шапка. Това е така защото освен че има и друга работа, шапката е и творчество. Ирина споделя, че има шапки, които не може и дълго да довърши, но има и клиенти, за които шапката става от раз. Така е с шапките, които прави за актрисата Татяна Лолова. "Прекрасен човек, на нея винаги стават шапки от раз и тя казва: "Дайте ми шапка – половин роля вече е готова", разказва Ирина Сардарева и споделя, че е правила шапки за театрални постановки и за филми.

 

"Шапката носи артистизма в голяма степен. Аз казвам на жената, ако сложиш шапка, ти ставаш забележим, няма шапка невидимка. Обратно – ти можеш да изиграеш една роля по улицата. Тръгни по улица със странна шапка и ще чуеш всякакви реакции и аплодисменти и оплювания, както в театъра", казва майсторката и призовава дамите да не се страхува, а да изиграят ролите, защото шапката е празник.